неделя, 14 май 2023 г.

Маслени курабийки с мляко по шотландска рецепта

 


Необходими продукти:

=====================
230 гр. Масло
125 гр. Пудра захар 
270 гр. Бяло брашно тип 500 
Щипка сол
2 прахчета ванилия или 1 с.л. течна ванилия 
1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:
====================

Маслото трябва да е меко на стайна температура.
Пресейте брашното. 

1. Разбийте маслото и към него прибавете пудрата захар, щипката сол и ванилията.
2. Разбийте добре докато сместта стане кремообразна (пудрата захар почти се стопява). 
3. Сменете бъркалките на миксира, ако ползвате електрически обикновен миксер.
4. Към по-горната смес прибавете постепенно брашното. Разбивайте докато брашното напълно се усвои.
5. Прибавете 1 с.л. прясно мляко. Разбивайте още 15 секунди. Млякото да се смеси с тестото.
6. В пош или шприц с накрайник звезда напълнете част от тестото (то е мека, гъста, кремообразна смес). Ако нямате такива приспособления, може с помощта на две лъжички и/или хирургически ръкавици да оформите топчета.
7. Загрейте фурната на 180° С.
8. Пригответе си поне 2 тави и ги покрийте с хартия за печене.
9. Шприцовайте розички или подредете топчетата на разстояние 3-4 см. 
10. Печете бисквитките докато ръбчетата порозовеят (около 8 - 10 мин.) 
11. Когато ги извадите, оставете ги за няколко минути в тавата, а после:
12. Подредете бисквитките върху решетка да се охладят. 
13. През това време подгответе и изпечете следващата тава с бисквитки.
14. Изстиналите бисквитки, съхранявайте в метална кутия или друг добре затворен съд.

☆  Тестото трябва да е достатъчно меко за да минава през шприца, затова ако е гъсто, прибавете 1 или 2 с.л. прясно мляко към тестото. В противен случай ще срещнете трудности с изваждането на тестото.

☆☆ Ако искате хрупкави бисквитки, оставете ги да се охладят поне 1 час и тогава ги прибирате в съд за съхранение (стъклен или метална кутия).

☆☆☆ Ако тестото е меко, сложете поша или тавата с оформените бисквитки на хладно, иначе тестото при печене се разлива и розичките се деформират.   

Бисквитките са много вкусни, просто се топят!

Добър апетит! 







Няма коментари:

Публикуване на коментар