неделя, 14 май 2023 г.

Мъфини с плодове по рецепта за плодов сладкиш



Необходими продукти:
======================

2 големи яйца L р-р или 3 средни М р-р
150 гр. бяла кристална захар.
(Ако желаете диетични мъфини, заменете бялата захар с кафява захар или мусковододо) 
Щипка сол
1 с.л. ванилия или 2 пакет ванилия 
100 мл. Олио
150 гр. Бяло брашно 
(За диетичните мъфини използвайте безглутеново брашно)
6 гр. Бакпулвер
50 гр. Шоколадови капки, стафиди, червена боровинка, орехи

За декорация и вътре в тестото може да използвате различни видове плодове - ябълки, сини сливи, череши, ягоди, кайсии, праскови, нектарини, боровинки, банани, киви, грозде без семки, смокини и др.)

☆☆☆ На всички плодове с костилки се отстраняват костилките, а по-едри се нарязват на по-дребни парчета.

1 - 2 с.л. канела
1 - 2 пакетчета  Ванилова захар
Накълцани орехи

☆☆☆ Количеството е за 15 малки мъфини




Мъфини с шоколадови капки, орехи, ябълки и грозде без семки 
==============================================================




Начин на приготвяне:
====================
  1. Разбийте яйцата със захарта и ванилията докато станат на пухкав крем. 
  2. Прибавете солта и олиото и разбийте малко.
  3. Към брашното прибавете бакпулвер и пресейте към яйцата на смес на части като разбивате докато се поеме брашното.
  4. Прибавете капките, малко орехи и разбъркайте със шпатула.
  5. Във форми за мъфини поставете хартийки.
  6. Във всяка фирмичка поставете няколко плодчета или малки резенчета плодове.
  7. Сипете от тестото до 2/3 от формата, защото се надуват.
  8. Отгоре посипете малко орехчета и резенчета плодове.
  9. Изпечете мъфините в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий за 20 мин, докато клечка в тесто излезе чиста. 
  10. Извадете формичките от фурната и след няколко минути извадете мъфините от формата и ги подредете на скара да изстинат.

Може да ги декорирайте с пудра захар или кремче от сметана, маскарпоне и тем. подобни.

Плодовете може да поръсите с канела и пудра захар.

Забележка:
=========== 
Тестото може да се оцвети с какао. Необходими са 2-3 с.л. 
Ако искате да имате неоцветени, най-напред подредете на дъното на формичките с хартия плодове и изсипете по малко от неоцветеното тесто. Отгоре сложете плодове и орехи, а после към тестото прибавете какаото, разбъркайте добре и напълнете формичките по-описания по-горе начин.










Мъфини с ябълки, смокини от сладко, орехи, сушена червена боровинка:
=====================================================================






В тестото сложих червена боровинка, след което го разделих на две. В едната прибавих 2 с.л. какао. Така получих два цвята мъфини - бели и какаови. 

На дъното на всяка формичка поставих хартийка за мъфини, намазана с олио. Сложих 3-4 парченца ябълка, а в какаовите по 2 парченца от нарязаните на 4 смокини. Сипах до 3/4 от формата тесто. Отгоре във всички  формички сложих по 4  парченца от ябълките, които бяха подправени с ванилова захар 2 пакета, канела и 1 шепа накълцани орехи. Добавях от орехите върху ябълките. Мъфините изпекох във фурна загрята до 180 градуса за 30 мин, но и 25 са достатъчни.

Направих крем от 125 гр. маскарпоне, 100 мл. течна сметана  Hoppla и италиански крем без варене, който се прави от 1 пакет + 200  мл. прясно мляко със стайна температура. Смесих трите крема. Разделих го на две. В едната част прибавих 2 с.л. какао. После ги сложих в 2 поша и ги оставих в хладилника за да стегнат. При всяко сервиране на мъфините ги декорирам с двата вида крем. Захар не използвах, защото италианският крем е сладък и ароматизиран с ванилия. Може на белия крем да прибавите допълнително ванилия.  

Кремът може да е само от маскарпоне и течна сметана, но прибавете ванилия и пудра захар.

Може да бъде от маскарпоне  и кондензирано мляко. Към тази смес може да се прибави разбито масло със захар и ванилия.

Кремовете могат да бъдат оцветени с боя или какао.

Може да се прибави и разтопен и охладен шоколад за да не се пресече маскарпонето.

Диетични мъфини с безглутеново брашно и кафява захар с ягоди, череши, стафиди, червена боровинка, орехи:








Няма коментари:

Публикуване на коментар