Необходими продукти за 15÷18 мъфини:
=====================================
3 бр. Яйца
1 пакетче или 1 с.л. Ванилия
1,5 ч.ч. (от 200 мл.) или 275 гр. Захар
1 ч.ч. (200 гр.) Кисело мляко
60 мл. Олио
2 ч.ч. (от 200 мл.) Бяло брашно тип 500
15 гр. Бакпулвер
100 - 150 гр. Сини сливи или друг плод (100 гр. са 3-4 големи сини сливи)
6 бр. Цели плодчета от сладко (ягода, череша, вишня) (по желание)
2 - 3 шепички шоколадови капчици или парченца
Пудра захар за поръсване
2 шепи стафиди (по желание)
Плодове от сладко също по желание.
Друга рецепта:
==============
2 яйца
150 гр. Кафява захар
100 мл. Олио
2 с.л. кисело мляко
200 гр. Брашно
1/2 пакет бакпулвер (5 гр.)
Щипка сол
2 пакета ванилия или 1 с.л.
Шоколадови капки 1 шепа
Няколко кайсии нарязани на парчета
От тази смес се получиха 16 мъфина
Мъфини с кайсии и шоколадови капки
Мъфини със сини сливи
Начин на приготвяне:
====================
- Най- напред измийте, подсушете и нарежете на малки парчета по-едрите плодове.
- Разбийте яйцата.
- Прибавете захарта и продължавайте да разбивате докато захарта почти се стопи.
- Прибавете ванилията, киселото мляко и разбийте още малко.
- Прибавете олиото на тънка струйка докато разбивате.
- До тук може да разбивате продуктите с миксер или на ръка, но за да станат пухкави мъфиниите оставете миксира и продължете с лъжица или шпатула.
- Пресейте брашното.
- Прибавете към него бакпулвера и разбъркайте. Ако нямате бакпулвер, използвайте 2 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. лимонтузу.
- Прибавете на 2-3 пъти брашното към разбитата смес.
- Във форми за мъфини поставете хартийки.
- Намажете ги с четка потопена в олио.
- Сипете до половината на формичките от тестото, защото се надуват.
- Прибавете повечето шоколадови капки към тестото. Разбъркайте внимателно. С останалите капчици декорирайте отгоре суровите мъфини. Ако използвате стафиди и тях прибавете към тестото.
- Наредете плодовете най-отгоре, без да ги притискате. А между тях и капчиците.
- Печете в предварително загрята фурна на 200 °С. в продължение до готовност (около 20 мин.). С клечка за зъби може да проверите. Ако тя излезе суха от мъфините, те са изпечени.
- След 15 мин. ги извадете от формичките и ги подредете на решетка, докато изстинат.
- Може да ги напудрите по желание.
От това количество продукти и моите форми за мъфини се получиха 12 по-малки и 6 по-големи мъфини.
По-големите ги направих по следния начин:
- Сложих хартийки за мъфини във форма с 6 гнезда.
- Сипах 1 с.л. от тестото.
- Сложих 1 вишня.
- Сложих още тесто до 1/2 на формата.
- Декорирах с шоколадови капчици или парченца шоколад.
- След като се изпекоха 12-те мъфини, сложих и тези да се печат.
Мъфините с плодове от сладко и шоколадови парченца изглеждат така:
Мъфини със сладко
А така изглеждат и двата вида мъфини отвътре:
Вляво е мъфин с вишня от сладко и шоколадови капчици, а вдясно мъфин с парченца сини сливи.
Мъфини със сини сливи и шокочипс (с по-едрите и тъмни парченца) и мъфини с грозде без семки и шокочипс (със светлите парченца, гроздето е бяло, цели зърна):
Мъфини 12 малки
Необходими продукти и начин на приготвяне:
============================================
- Измийте 6 бр. Сини сливи и 1 нектарина.
- Нарежете сливите на 2 и всяка половинка на 3. Нарежете нектарините на тънки резенчетата и всяко резенче 4 парченца.
- Подгответе формите за мъфини с хартийки намазнени с олио.
- Включете фурната да се загрява на 200 градуса по Целзий.
- Разбийте 2 яйца.
- Прибавете 200 гр. захарта. Разбивайте поне 5-7 мин, така че да се получи кремобразна маса.
- Прибавете 1 ванилия
- Прибавете 135 гр. кисело мляко и разбъркайте.
- Прибавете 40 мл. Олио и разбъркайте.
- Пресейте 200 гр. Брашно.
- Прибавете към брашното 1 бакпулвер от 10 гр. и разбъркайте .
- Постепенно с шпатула прибавете брашното или ако ползвате миксер сменете приставките и разбъркайте на по-ниска степен.
- Тестото трябва да бъде пухкаво и леко.
- Прибавете стафиди и шоколадови капки по желание и разбъркайте добре и внимателно.
- На дъното на формичките с намазнените хартийки сложете 2-3 парченца от нектарините.
- Сипете от тестото до половината на формичките.
- Подредете по 3-4 парченца от сливите във всяко гнездо.
- Сложете тавичките за мъфини в загрята фурната до 200 градуса по Целзий.
- Печете 20 мин. докато се зачервят и клечка за зъби излезе суха.
- След като извадите тавичките за мъфини, оставете ги да се охлаждат за две - три минути, а по-късно извадете мъфините на решетка да са охладят напълно.
Може да ги декорирате с пудра захар, бита сметана, течен шоколад.
Малки мъфини с шоколадови капки и големи мъфини с шоколадови капки и стафиди, декорирани с половинки орехи
==================================================================
Мъфини големи и малки
Големи мъфини
Малки мъфини
Капучино и мъфин със сметаново-маслен крем, поръсен с орехи какао
Мъфин с крем
Мъфини с крем от сметана и масло поръсен с орехи и какао
Макиато и мъфин
Макиато
Мъфин със сметаново-маслен крем, орехчета и какао на прах:
===================================
Мъфините могат се гарниран с някакъв крем, който ги прави по-сочни и ароматни.
Кремът на по-горния мъфин е направен от
200 мл. Сметана Hoplla
2 с.л. ванилова пудра захар
Парче меко масло с размери на кибритена кутийка
Охладената сметана заедно със захарта се разбива до сгъстяване, прибавя се мекото масло и се доразбива като се внимава да не се пресече.
Получава се пухкав крем, който се пълни в пош с накрайник и се оставя поне за 30 мин в хладилника да стегне. След което мъфините могат да се сервират с украса от сметановата смес.
Няма коментари:
Публикуване на коментар