неделя, 14 май 2023 г.

Мъфини с плодове, шоколадови парченца и сладко от цели малки плодове



Необходими продукти за 15÷18 мъфини:
=====================================
3 бр. Яйца
1 пакетче или 1 с.л. Ванилия
1,5 ч.ч. (от 200 мл.) или 275 гр. Захар
1 ч.ч. (200 гр.) Кисело мляко
60 мл. Олио
2 ч.ч. (от 200 мл.) Бяло брашно тип 500
15 гр. Бакпулвер 
100 - 150 гр.  Сини сливи или друг плод (100 гр. са 3-4 големи сини сливи)
6 бр. Цели плодчета от сладко (ягода, череша, вишня) (по желание)
2 - 3 шепички шоколадови капчици или парченца 
Пудра захар за поръсване
2 шепи стафиди (по желание)
Плодове от сладко също по желание. 

Друга рецепта:
==============

2 яйца 
150 гр. Кафява захар 
100 мл. Олио
2 с.л. кисело мляко
200 гр. Брашно
1/2 пакет бакпулвер (5 гр.)
Щипка сол 
2 пакета ванилия или 1 с.л. 
Шоколадови капки 1 шепа 
Няколко кайсии нарязани на парчета 
От тази смес се получиха 16 мъфина

Мъфини с кайсии и шоколадови капки 


Мъфини със сини сливи 

Начин на приготвяне:
====================
  1. Най- напред измийте, подсушете и нарежете на малки парчета по-едрите плодове. 
  2. Разбийте яйцата.
  3. Прибавете захарта и продължавайте да разбивате докато захарта почти се стопи.
  4. Прибавете ванилията, киселото мляко и разбийте още малко.
  5. Прибавете олиото на тънка струйка докато разбивате.
  6. До тук може да разбивате продуктите с миксер или на ръка, но за да станат пухкави мъфиниите оставете миксира и продължете с лъжица или шпатула.
  7. Пресейте брашното.
  8. Прибавете към него бакпулвера и разбъркайте. Ако нямате бакпулвер, използвайте 2 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. лимонтузу.
  9. Прибавете на 2-3 пъти брашното към разбитата смес.
  10. Във форми за мъфини поставете хартийки.
  11. Намажете ги с четка потопена в олио.
  12. Сипете до половината на формичките от тестото, защото се надуват.
  13. Прибавете повечето шоколадови капки към тестото. Разбъркайте внимателно. С останалите капчици декорирайте отгоре суровите мъфини. Ако използвате стафиди и тях прибавете към тестото.
  14. Наредете плодовете най-отгоре, без да ги притискате. А между тях и капчиците.
  15. Печете в предварително загрята фурна на 200 °С. в продължение до готовност (около 20 мин.). С клечка за зъби може да проверите. Ако тя излезе суха от мъфините, те са изпечени.
  16. След 15 мин. ги извадете от формичките и ги подредете на решетка, докато изстинат.
  17. Може да ги напудрите по желание. 
От това количество продукти и моите форми за мъфини се получиха 12 по-малки и 6 по-големи мъфини. 

По-големите ги направих по следния начин:
  1. Сложих хартийки за мъфини във форма с 6 гнезда.
  2. Сипах 1 с.л. от тестото.
  3. Сложих 1 вишня.
  4. Сложих още тесто до 1/2 на формата.
  5. Декорирах с шоколадови капчици или парченца шоколад.
  6. След като се изпекоха 12-те мъфини, сложих и тези да се печат. 
Мъфините с плодове от сладко и шоколадови парченца изглеждат така: 

Мъфини със сладко


А така изглеждат и двата вида мъфини отвътре:


Вляво е мъфин с вишня от сладко и шоколадови капчици, а вдясно мъфин с парченца сини сливи.


Мъфини със сини сливи и шокочипс (с по-едрите и тъмни парченца) и мъфини с грозде без семки и шокочипс (със светлите парченца, гроздето е бяло, цели зърна):




Мъфини 12 малки 

Необходими продукти и начин на приготвяне:
============================================
  1. Измийте 6 бр. Сини сливи и 1 нектарина.
  2. Нарежете сливите на 2 и всяка половинка на 3. Нарежете нектарините на тънки резенчетата и всяко резенче 4 парченца.
  3. Подгответе формите за мъфини с хартийки намазнени с олио.
  4. Включете фурната да се загрява на 200 градуса по Целзий.  
  5. Разбийте 2 яйца.
  6. Прибавете 200 гр. захарта. Разбивайте поне 5-7 мин, така че да се получи кремобразна маса.
  7. Прибавете 1 ванилия
  8. Прибавете 135 гр. кисело мляко и разбъркайте. 
  9. Прибавете 40 мл. Олио и разбъркайте.
  10. Пресейте 200 гр. Брашно.
  11. Прибавете към брашното 1 бакпулвер от 10 гр. и разбъркайте .
  12. Постепенно с шпатула прибавете брашното или ако ползвате миксер сменете приставките и разбъркайте на по-ниска степен. 
  13. Тестото трябва да бъде пухкаво и леко.
  14. Прибавете стафиди и шоколадови капки по желание и разбъркайте добре и внимателно. 
  15. На дъното на формичките с намазнените хартийки сложете 2-3 парченца от нектарините.
  16. Сипете от тестото до половината на формичките.  
  17. Подредете по 3-4 парченца от сливите във всяко гнездо.
  18. Сложете тавичките за мъфини в загрята фурната до 200 градуса по Целзий. 
  19. Печете 20 мин. докато се зачервят и клечка за зъби излезе суха.
  20. След като извадите тавичките за мъфини, оставете ги да се охлаждат за две - три  минути, а по-късно извадете мъфините на решетка да са охладят напълно.
Може да ги декорирате с пудра захар, бита сметана, течен шоколад. 




Малки мъфини с шоколадови капки и големи мъфини с шоколадови капки и стафиди, декорирани с половинки орехи
==================================================================

Мъфини големи и малки


Големи мъфини 


Малки мъфини 


Капучино и мъфин със сметаново-маслен крем, поръсен с орехи какао


Мъфин с крем


Мъфини с крем от сметана и масло поръсен с орехи и какао



Макиато и мъфин


Макиато

Мъфин със сметаново-маслен крем, орехчета и какао на прах:
===================================






Мъфините могат се гарниран с някакъв крем, който ги прави по-сочни и ароматни.
Кремът на по-горния мъфин е направен от
200 мл. Сметана Hoplla 
2 с.л. ванилова пудра захар 
Парче меко масло с размери на кибритена кутийка 

Охладената сметана заедно със захарта се разбива до сгъстяване, прибавя се мекото масло и се доразбива като се внимава да не се пресече.

Получава се пухкав крем,  който се пълни в пош с накрайник и се оставя поне за 30 мин в хладилника да стегне. След което мъфините могат да се сервират с украса от сметановата смес.








Няма коментари:

Публикуване на коментар