неделя, 14 май 2023 г.

Сладкиш с плодове, орехи и стафиди

 Сладкиш с ябълки:

===================




Необходими продукти:
======================

2 големи яйца L р-р или 3 средни М р-р
150 гр. Захар кристална
Щипка сол
1 с.л. ванилия или 2 пакет ванилия 
100 мл. Олио
150 гр. Брашно
1/2 = 5 гр. Бакпулвер 
1-2 ябълки (сини сливи, череши, ягоди, кайсии, праскови, нектарини, боровинки, банани, киви и др.) - толкова плодове, колкото да се покрие повърхността на съда за печене). Моят е с диаметър около 20 - 21 см. с падащо дъно.
☆☆☆ На всички плодове с костилки се отстраняват костилките, а по-едри се нарязват на по-дребни парчета.
1 - 2 с.л. канела
1 - 2 пакетчета  Ванилова захар
2 с.л. захар кристална
1 шепа стафиди накиснати във вода или някакъв ароматен алкохол (може и без тях)
1 шепа накълцани (нарязани) на дребно орехи (може и без тях)
Пудра захар за декорация (опция)

☆☆☆ Орехите и стафидите не са задължителни. Въпрос на вкус и предпочитания.



Начин на приготвяне:
======================

  1. Разбийте яйцата със захарта и щипка сол до побеляване, около 7-8 мин. Да се получи пухкав крем.
  2. Добавете олиото и разбъркайте до поемане на мазнината.
  3. Прибавете бикарбоната към брашното и го пресейте. Добавете към по-горната смес постепенно.
  4. Добавете стафидите към сместа и разбъркайте. (Може и без тях).
  5. В съда за печене може да сложите хартия за печене, която да намажите с олио, масло и да напудрите с брашно. Така по-лесно ще отстраните сладкиша след като го изпечете и изстине.
  6. Изсипете сместта в намазана форма или тава с мазнина и поръсена с брашно, ако не сте поставили хартия за печене. 
  7. Обелете ябълките (плодовете) и ги нарежете на малки парчета. Ако имате орехи, сложете 1 шепа нарязани на ситно орехи. Поръсете ги с канела и захар 2 с.л. Разбъркайте. Дребните плодове като ягоди, череши боровинки не се делят, само на костилковите се отстраняват костилките.
  8. Подредете парчетата от ябълка (плодове) върху тестото.
  9. Поръсете с 2 пакетчета ванилова захар.
  10. Сложете формата в предварително загрята фурна до 180 °С и печете около 40 - 45 мин., като проверите с клечка дали е изпечен сладкиша. Печенето може да отнеме и повече време, ако плодовете са по-воднисти. Може да е необходимо дори час и петнадесет минути за да се изпече. Проверявайте с клечка за зъби или дървено шишче. Ако излезе суха клечката, сладкишът е готов. Боцкайте в тестото, където няма плодове.
  11. Извадете от фурната и оставете да изстине. След 1 час го извадете от формата. Съхранявайте го в съд с капак или го покрийте с нещо. 
  12. По желание може да го напудрите с пудра захар. Сервирайте сладкиша с крем, сладолед, кафе, чай или плодове.

☆☆☆ По-надолу са дадени снимки на сладкишите, които съм направила с различни плодове и сладкиш със завишени количества продукти с 50 %. Ще видите как изглеждат и какви декорации съм използвала при сервирането.

Сладкиш с ягоди и череши 
==========================





Парченце от сладкиша с ягоди и череши 


Нарязаният сладкиш с ягоди и череши


 






В този сладкиш няма стафиди и орехи. Не са задължителни. 
Добър апетит!

Сладкиш с ягоди, банан и черни стафиди:
=========================================







Сладкиш със зарзали (дребни кайсии) и жълта стафида:
======================================================

На всички плодове с костилки се отстраняват костилките, а по-едри се нарязват на по-дребни парчета.

Измитите кайсийки се нарязват на четири.





Сладкиш с ягоди и череши:
===========================












Сладкиш с банани, киви и стафиди:
===================================




Сладкиш с нектарини:
=====================

2 или 3 бр. нектарини нарязани на парчета. 
Останалото е както в рецептата по-горе.





Сладкиш с нектарини и сини сливи, стафиди и орехи
===================================================






Сладкиш с праскови
====================




Сладкиш с нектарини и големи кръгли сини сливи, шепа стафиди в тестото:
=================================================================


Продукти за този сладкиш със завишени количества:
====================================================
3 броя яйца 
2 пакетчета ванилия или 1 с.л. течна ванилия
Щипка сол
200 гр. Захар  кристална 
150 мл. Олио
200 гр. Брашно
10 гр. Бакпулвер 
2 с.л. канела
2-3 с.л. ванилена захар, може и обикновена
1-2 шепи стафиди накиснати в топла вода или ароматен алкохол 
3 големи кръгли сливи 2 големи и 2 по-малки нектарини - измити, нарязани на парчета и овкусена с канела и захар, отгоре пак е посипана малко захар за карамелизиране.


Начин на приготвяне:
====================
Както е описано по-горе. В същия ред. Тук само продуктите са увеличени с 50%. Сладкишът стана по-мек по-сочен и по-дебел.







Сладкиш със сини сливи, нектарини и грозде без семки - продуктите са по първата рецепта. 
=====================================================================
В този има орехи около  шепа накълцано и смесени с плодовете, които се разпределят върху тестото. Декорирах парчетата при сервиране с пудра захар и физалис.





Сладкиш със смокини и грозде без семки, има и нарязани орехи смесени заедно с плодовете. Продуктите са по първата рецепта.
======================================================================
Лек с традиционен, но с изненадващо приятен вкус. Пекох го почти 1 ч. и 15 мин.


Парченце от сладкиша



Парченце от сладкиша сервиран с грозде


Парченце от сладкиша напудрен и сервиран с грозде и орех

Нарязаният сладкиш

Сладкишът преди печене

Плодовете за сладкиша със захар, канела и орехи 

Плодовете за сладкиша със захар и канела

Плодовете за сладкиша 


Смокини и грозде без семки 












Няма коментари:

Публикуване на коментар