петък, 25 септември 2020 г.

Сладкиш с плодове - сини сливи, нектарини, ябълки, праскови, боровинки


Необходими продукти:
======================


2 яйца със стайна температура 
180 гр. Кристална захар (150 гр. - С намалено количество на захарта)
1 щипка сол
1 пак. ванилия или 1 с.л. течна ванилия
100 мл. Олио
120 гр. Брашно пресято (150 гр. - С увеличено количество на башното)
5 гр. Бакпулвер (1/2 пакетче)
500 гр. Сини сливи без костилките или около 700 гр. Сини сливи с костилки
(Ако сладкишът е с ябълки или нектарини 2-3 бр.)
☆☆☆  Плодовете трябва да бъдат толкова, колкото да се покрие повърхността на сладкиша във форма с диаметър 25 см.
1-2 с.л. Канела
2 пакетчета ванилена захар или 2 с.л. бяла кристална или кафява кристална захар

☆☆☆ Може да сложите накълцани орехи отгоре с плодовете. 
☆☆☆ В тестото може да сложите измити с гореща вода и изцедени стафиди или червени боровинки. 




Начин на приготвяне:

======================

  1. Включете фурната на печката да се загрее до 180 °С. 
  2. Разбийте яйцата с миксер на най-висока степен.
  3. Прибавете захарта, шипка сол и ванилията и бийте около 7-8 мин. докато се получи пухкава смес.
  4. Прибавете на струйка олиото, като продължавате да биете до усвояване на олиото.
  5. Пресейте брашното и прибавете бакпулвера. Разбъркайте добре.
  6. Прибавете пресятото брашно и бакбулвера  и с шпатула бъркайте внимателно като гледате да вкарате повече въздух и да запазите пухкавостта на тестото.
  7. Ако слагате стафиди или червени боровинки предварително ги накиснете в топла вода или някакъв алкохол. Отидете ги и ги прибавете в в тестото. 
  8. Намажете формата за печене с олио и поръсете с брашно дъното и стените на съда.
  9. Изсипете тестото във формата. Подравнете.
  10. Подредете отгоре плодовете.
  11. Поръсете с канела, а после със захар (ванилена захар) 
  12. Печете най-малко 50 мин. до 1 час и 10 мин. Към 30-та минута намалете температурата на 170 °С. Проверете с клечка тестото. Тя трябва да бъде суха.



 

13. Готовия сладкиш оставете да изстине във формата, ако е с падащо дъно, ще е по-удобно за изваждане, ако не е, използвайте хартия за печене. След като изстине напълно го прехвърлите в съд за сервиране и съхранение. 


Сладкиш с ябълки и червени боровинки 





Тестото с червените боровинки




Сладкиш с ябълки и червени боровинки

 И

Макиато

Няма коментари:

Публикуване на коментар