неделя, 13 септември 2020 г.

Сладкиш със сливи "Валя Гаспарян - Донева"

 



Необходими продукти:

=======================

Около 500 гр. Сини сливи без костилки разрязани на широката половина

115 гр. Краве масло със стайна температура 

150 гр. Кристална захар

Щипка сол 

2 яйца със стайна температура 

120 гр. Бяло пшенично брашно тип 500

1 ч.л. бакпулвер 

1 с.л. канела за поръсване на сините сливи

Около 2 с.л. Кристална захар за поръсване на сините сливи



Начин на приготвяне:

======================

1. Измийте, подсушете и разрежете на половина сините сливи. Отстранете костилките.

2. Смесете брашното с бакпулвера и го пресейте.

3. Разбийте маслото, захарта и солта да побеляване. 

4. Прибавете към маслената смес едно по едно яйцата. Захарта трябва да се е стопила.

5. Прибавете постепенно брашното. Може и на ръка с шпатула или лъжица, или на най-ниската степен на миксира.

6. Загрейте фурната на 180°С.

7. Подгответе съда за печене. Диаметърът да бъде 25 см. Сложете хартия за печене. Намажете я с олио. Поръсете с брашно. Ако формата е с подвижно дъно ще бъде облекчение за отстраняването на сладкиша.

8. Изсипете сместта в съд за печене на кексове. Подравнете сместта.

9. Подредете сините сливи една до друга върху тестото с разреза нагоре.

10. Поръсете с канела.

11. Поръсете със захар сливите като гледайте на мястото на костилката да има захар. Така плодовете ще се карамелизират.

12. Печете 40-45 мин. докато тестото се изпече. Проверете с клечка.

13. Извадете от фурната при готовност. 

14. Когато се охлади, освободете от ринга и преместете в плоска чиния.

15. Сервирайте със сметана, сладолед, кафе или плодова напитка.










Сладкиш със сини сливи и ябълки










Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар