вторник, 2 октомври 2018 г.

Черешово клафути


Необходими продукти:
=====================
4 яйца
120 гр. Пудра захар
120 гр. Масло
225 гр. Брашно
225 гр. Прясно мляко
500 гр. Череши
2 пак. ванилия
Щипка сол


За декорация:
=============
Течна сметана + 2 с.л. пудра захар, филмирани бадеми (По желание)

Начин на приготвяне:
====================

Разтопете 3/4 от маслото и го оставете да се охлади, но не и да се втвърди.
Загрейте млякото и прибавете ванилията и оставете да се охлади.
Към охладеното масло прибавете захарта и разбийте. Прибавете жълтъците един по един като не спирате да разбивате с миксер. 
Прибавете към тази смес охладеното мляко.
Прибавете постепенно брашното докато поеме всичкото брашно.
Разбийте белтъците с щипка сол да станат на гъста пяна.
Постепено прибавете белтъците към основната смес.

Загрейте фурната на 180 °С. 
Намажете формата или тавата за печене с останалото масло и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно.

Подредете на дъното измитите и почистените от костилки череши. Върху тях изсипете тестото. Печете около 50 мин.

Когато го извадите, оставете да се охлади. Обърнете тавата или формата, така че черешите да са отгоре. По желание може да напудрете сладкиша.

Черешовото клафути може да се сервира с още плодове и разбита леко подсладени сметана.







Няма коментари:

Публикуване на коментар