Необходими продукти:
====================
500 гр. Финни кори за баклава (Терзи, Дивон, Bella)
100 гр. Смлени орехи
1 - 2 с.л. канела
50 мл. Олио
100 -150 гр. Масло
Декорация:
===========
Половинки орехи за декорация 8-10 бр.
Черна стафида или червена боровинка за декорация 8-10 бр.
Продукти за сиропа:
==================
300 гр. Кристална захар
2 пакетчета ванилия
Кората на 1 лимон
1 с.л. лимонов сок или 1/2 ч.л. лимонтузу
750 мл. Вода
Начин на приготвяне:
====================
- Разтопете маслото с олиото заедно.
- Разделете корите на 3 равни части.
- Подредете корите една върху друга в намазана с мазнина тава.
- Поръсете орехите върху 1/3 от корите, които са смесени с канела.
- Разпределете и подредете втората част от 1/3 от корите.
- Поръсете добре с орехи и канела.
- Подредете корите една върху друга и последната 1/3 част от корите.
- Нарежете на триъгълници, правоъгълници, квадрати или ромбове корите.
- С помощта на супена лъжица полейте мазнината във всички разрези и ръбчетата до тавата. Трябва навсякъде в разрезите да проникне мазнина. Избягвайте мазнина да попадне върху листата за да не изгаря и почернее баклавата.
- Печете и на 180 °С с вентилатор на предпоследната ракла в продължение на 40 - 45 мин. докато се зачерви.
- Извадете от фурната изпечените кори и оставете тавата да изстине.
- Докато корите изстинат може да приготвите сиропа.
Приготвяне на сиропа:
====================
- Загрейте водата и прибавете захарта докато се разтопи добре.
- Оставете сиропа да се посгъсти. Да се вари около 7 до 10 мин.
- Преди да го извадите от котлона прибавете ванилията, лимоновия сок или лимонтузуто.
- Варете още 3 мин.
- Извадете сиропа.
- Залейте с топлия сироп изстиналите кори.
Покрийте с хартия или нещо друго сиропираните кори и оставете да престоят на хладно поне 6-8 часа.
Дикорирайте с цели орехи и тъмна стафиди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар