неделя, 14 май 2023 г.

Хрупкави великденски курабийки - Нина


Необходими продукти:
=====================
По-голяма доза:
===============
3 яйца
250 гр. Захар
(който обича по-сладки курабийки може да сложи 300 гр. захар)
250 гр. Кисело мляко 
250 гр. Мас свинска или наполовина мас и масло
(или 125 гр. Масло и 125 гр. Кокосово масло)
3 пак. Ванилия
2 пакета амонячна сода (20 гр.)
1 пакет бакпулвер (10 гр.)
1 ч.л. сода за хляб
Кората на един лимон - настъргана или лимонова есенция
750 - 800 гр. Брашно - 750 - 800 гр. за тестото + брашно за премесване.

☆☆☆ 1 яйце - за намазване на курабийките - разбито + няколко капки зехтин или олио, или 1 с.л. прясно мляко 

Може да се намажате курабийките само с жълтък или само с белтък.

Една тава направих с белтък и отгоре поръсих със захар. Те също се получиха с хубав загар.

Кристалната захар за поръсване на курабийките може да бъде бяла или кафява, а може да използвате и от двата вида.

По-малка доза:
==============
2 яйца
125 гр. Кристална захар + едра захар за поръсване (може и кафява)
125 гр. Кисело мляко
125 гр. Мас (масло, кокосово масло) или комбинация от тях
500 гр. Брашно + брашно за премесване
Щипка сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 пакетче бакпулвер
1 пакетче амонячна сода
Кората на 1 лимон или 2-3 капки есенция
2 пакетчета ванилия (1 с.л. ванилов екстракт или 1 пакетче бурбонска ванилова захар + 1 пакетче ванилия или 2 пакетчета ванилия)
1 - 2 разбити яйца за намазване на курабийките (може само жълтък или само разбит белтък)
 
Количеството от по-малката доза е тези две чинии:



От по-голямата доза излизат 3 такива чинии.

Начин на приготвяне:
====================

Яйцата и захарта се разбиват на пяна с тънките бъркали на миксера. (Ако нямате миксер използвайте вилица или тел за разбиване.) Прибавят се едно по едно киселото мляко, сложете содата в киселото мляко, разтопената на стайна температура мас. Разбиват се добре. Прибавят се ванилиите и настърганата лимонова кора (есенцията) и или портокалова кора към сместа. Сменете бъркалките с по-дебелите. Към пресятото брашно се прибавят амонячната сода, бакпулвера, и щипка сол. Смесват се добре. Пресейте сместта и постепенно я прибавете към течната смес. Сместта се изсипва върху плота заедно с останалото брашно и се  омесва меко тесто.

Оставете тестото в купа с капак да почине за повече от половин час в хладилник. Разделете го на 4 топки. 3 топки оставете в купата с капака докато обработвате една от тях. От всяка топка разточете кора с дебелина около 3-4 мм. 

Изрежете с формички курабийки. (Ако нямате формички ползвайте нож за да нарежете на ивици, квадрати или правойгълници кората или малка чаша с която ще получите кръгли формички.) Намаже ги с жълтък в който има няколко капки олио, зехтин или прясно мляко. Поръсете курабийките с едра кристална захар.

Курабийките се подреждат в две или повече тави. Докато изпечете едната тава, пригответе втората. По-лесно ще ви бъде, ако използвате хартия за печене. 

Курбийките се изпичат за около 10 - 12 минути до порозовяване във фурна при 180 или 200 градуса по Целзий. Внимайте да не прегорят или пък да останат бели. Розовия цвят е най-добър. Някои от курабиите могат да бъдат и без захар отгоре. Стават различни.

Тестото, което остава извън формичките се събира и се смесва с останалото тесто. Разточва се наново и се правят нови курабийки. Това се прави докато свърши тестото. 


Това са най-хрупкавите и вкусни курабийки, които съм яла!




Колкото повече брашно слагате, толкова по-твърдо ще стане тестото, толкова по-малко хрупкави ще бъдат курабийките. Разбира се тестото не трябва да бъде лепкаво, нито прекалено твърдо. То трябва да може да се разточи. Количеството брашно зависи от него, от размера на яйцата, както и от гъстотата на киселото мляко. 

Препоръчвам ви да оставите изпечените курабийки поне 12 часа на открито за да не омекнат, ако желаете да запазите хрупкавостта им по-дълго. И все пак не ги оставяйте да пресъхнат.

*** От четвъртък до неделя включително не съм увивала курабиите с нищо, освен че ги покрих с кухненска хартия и все още са хрупкави и вкусни. Може би ще омекнат, ако ги увиете във фолио или найлонов плик. Така, че вие решавате какво да направите. 😀 Препоръчвам след 3-я ден да приберете курабийките в кутия. Така ще се съхранят за по-дълго.

Весели празници!




Няма коментари:

Публикуване на коментар