вторник, 6 март 2018 г.

Сочно брауни по рецепта на Анна Олсон


Браунито на Анна стана фантастично!

За съжаление извадих браунито от формите за мъфини на парчета. Горната част приличаше и се топеше като целувки, а втората част беше като карамел - хем сочна, хем дъвчаща.

Защо искам да редуцирам продуктите тогава?! И аз не знам... Може би защото не всеки обича сладко. Затова на вас оставам да пробвате и двете рецепти и да си изберете коя от тях ще ви допадне повече. 😀

Необходими продукти по оригиналната рецепта на Анна Олсон:

115 гр. Шоколад за готвене - нарязан на парчета
285 гр. Масло нарязано на парчета
200 гр. Бяла кристална захар
150 гр. Кафява захар
3 големи яйца
2 пакетчета ванилия
130 гр. Брашно
Щипка сол
25 гр. Тъмно какао
120 гр. Пекани (американски орехи) (може и с обикновени орехи)

Аз бих намалила шоколада, захарта и маслото, затова моите продукти за тази рецепта са:

100 гр. Черен шоколад за готвене - нарязан на парчета
250 гр. Масло - нарязано на парчета
100 гр. Бяла кристална захар
100 гр. Кафява захар
3 големи яйца
2 пакета ванилия
100 гр. Брашно бяло
Щипка сол
25 гр. Какао
100 гр. Орехи


1. Разтопете маслото и шоколада. Може в метален съд директно на котлона на много ниска степен. Преместете съда с разтопените масло и шоколад върху метална или дървена подложка.
2. Към разтопените масло и шоколад, прибавете след малко захарта и бъркайте с дървена или пластмасова лъжица, не с миксер. Целта е да не се вкарва въздух и браунито да стане по-сочно и да не се надува като кекс или мъфин докато забележите, че захарта се е стопила.
3. Прибавете едно по едно яйцата, като разбъркате внимателно може и с тел за яйца. Прибавете ванилията и разбъркайте.
4. Прибавяте брашното без да го пресявате с щипка сол. Разбъркайте добре до пълното усвояване на брашното.
5. Добавете 2 с.л. пресято какао (25 гр.). Разбъркайте.
6. Накрая прибавете и накълцаните орехи. Оставете няколко половинки или четвъртинки орехи за декорация.
7. Изсипете сместта в намазнена тавичка или форма за мъфини.
8. Декорирайте със заделените орехи или с шоколадов чипс.
9. Изпечете тестото за брауни във фурна на 180°С в продължение на 20 мин., но не повече от 25 мин. При по-малко време за печене се получава по-сочно брауни. Проверете с дървена клечка за зъби. Не трябва да остава тесто по клечката, но и да и да има малко шоколад по клечката не е беда, браунито ще стане по-сочно.
10. Извадете браунито от фурната и поне 1 час по-късно го нарежете или извадете от формите за печене на мъфини. Това е най-трудната част от приготвянето - да изчакате браунито да се охлади напълно преди да го консумирате. 


Тези ги пекох само 20 минути на 180°С. Станаха фантастични! На сутринта се топяха в устата! Страхотна рецепта! С корекциите, които направих, много съм доволна от нея. Количеството не е голямо, но затова пък качеството е несравнимо!

Върху парчето с правоъгълна форма поръсих малко шоколадов чипс и филирани бадеми, а на браунито, изпечено във форми за мъфини има по четвъртинка орех.




Няма коментари:

Публикуване на коментар