петък, 23 февруари 2018 г.

Ябълков пай с повече масло в тестото


Необходими продукти:
=====================

За тестото:
300 гр. Брашно
200 гр. Масло
2 бр. Яйца
4 с.л. Захар
1 пакет ванилия
Настъргана кора от лимон

За плънката:
1,5 кг. Ябълки
4 с.л. Захар
1 с.л. канела
100 гр. Накълцани (Нарязани) орехи
150 гр. Стафиди (ако желаете)

Пудра захар за поръсване
Брашно за разточване
Мазнина за съда за печене

Начин на приготвяне:
=====================

  1. От продуктите за тестото се омесва меко тесто върху добре набрашнена повърхност. 
  2. Оставете тестото в хладилник за около 45 - 50 мин, докато направите плънката и то да стегне.
  3. Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на кубчета или ги настържете и  (според вашите предпочитания).
  4. Задушете ги до омекване заедно със захарта. Накрая прибавете измитите стафиди и канелата. Сложете половината от орехите. Разбъркайте добре .
  5. Извадете тестото от хладилника. Отделете половината, а другата част върнете в хладилника.
  6. Разточете тесто по-голямо от съда за печене
  7. Изсипете напълно останалата плънка. Разпределете я равномерно.
  8. Разточете втората кора. Нарежете я на ленти с ширина 2 см.
  9. Оплетете решетка от лентите.
  10. Отстранете излишното тесто.  Защипете двете кори.
  11. Поръсете отгоре останалите орехи.
  12. Изпечете пая в предварително загрята фурна на 200°С. Печете докато се зачерви. Може да отнеме от 45 мин. до 1 час.
  13. Извадете пая от фурната и го оставете да се охлади напълно преди да го сервирате.
  14. Може да го напудрите с пудра захар.


Забележка:
Ако ви остане от тестото, оформете го на топка и отново разточете кора върху набрашнена повърхност с дебелина 5 mm. Ако имате формички, изрежете курабийки с различни формички. Ако нямате може да направите квадратчета, кръгчета, ромбчета - каквото ви хрумне. Подредете ги върху намазнена повърхност или хартия за печене. Изпечете ги на 180 °С за 15 мин. Може да останат бели или леко розови.


Да ви е вкусно и приятно! Добър апетит!

Снимки от процеса на приготвяне на ябълков пай:
================================================

Приготвяне на пълнежа:


Оформяне на долната кора на ябълковия пай и пълнежа: 


Нарязване на горната кора на пая:


Изрязване на излишното тесто:


Правене на решетката от лентички:
По-добре е да се вплитат една през друга. Прегъват се до средата четните лентички. Поставя се лентичка напряко. След това се връщат в хоризонтално положение. След това се пригъват нечетните лентички. Поставя се следващата напряко лента на 1,5 - 2 см. разстояние. Така се редуват четни и нечетни, докато се оплете половината от решетката. По същия начин оплитате лентичките върху другата половина - четни, нечетни. Определено е по-добре оплетена решетка, отколкото като тази на снимката.


Елементарна решетка. Лентичките не са преплетени. И така става, но по този начин те не се изпичат равномерно и когато се реже изпеченият пай горните ленти се отделят от декорацията. Нарушава се хармонията. По-трудно е да се направи преплетена решетка, но е по ефектно. Ако не ви е ясно как да я направите в YouTube като напишете Apple pie, ще се появят рецепти от които можете да видите нагледно как става това. Най-лесно е разточената кора да я поставите върху пълнежа. Да прищипите и свъжите долната и горната кори. След което с ножица да направите няколко разреза за да излиза парата и да изпечете до поразовяване на тестото.


Изпеченият пай:


Вътрешността на пая:


Правене на правилна решетка:





Няма коментари:

Публикуване на коментар