петък, 23 февруари 2018 г.

Ябълков пай с маслено тесто



Необходими продукти:
======================
За тестото:
200 гр. Пудра захар 
125 гр. Масло
1 яйце
500 гр. Брашно тип 500
100 ml. Прясно мляко 
Щипка сол

За плънката:
200 гр. Захар 
100 гр. Студена вода
1 кг. Ябълки (4 средно големи зелени ябълки. Може и друг вид сладко кисели, но сочни)
150 гр. Стафиди
1 - 2 с.л. канела
50 гр. Нарязани орехи

Начин на приготвяне: 
=====================
  1. Разбийте пудрата захар с маслото. Прибавете яйцето. Разбийте сместа. Прибавете млякото и разбийте. Прибавете брашното с бакпулвера и щипка сол. Разбъркайте добре и омесете меко тесто върху добре набрашнена повърхност. Сложете го в купа. Покрийте го с капак или фолио. Оставете съда с тестото в хладилника за 40 - 50 мин. да стегне.
  2. Докато тестото си отпочива в хладилника, направете плънката. Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на кубчета.
  3. Карамелизирайте захарта и прибавете ябълките към него.
  4. Внимателно изсипете водата и задушете ябълките за 7-8 мин., като ги разбърквайте от време на време.
  5. Добавете стафидите и канелата. Разбъркайте и продължете да задушаване още 5-6 мин.
  6. Махнете съда с ябълково-стафидената смес от котлона. Отцедете, ако има сос и оставете плънката да изстине.
  7. Извадете тестото от хладилника. Отделете 1/3 част от него. Оставете я в хладилника. От по-голямата част върху обилно набрашнена повърхност разточете лист с дебелина 3-4 mm и диаметър по-голям от съда за печене, така че да можете да покриете стените на съда.
  8. Намажете с мазнина съда в който ще печете пая и го напудрете с брашно. Изтръскайте излишното брашно.
  9. Изсипете напълно изстиналата плънка. Отстранете излишното тесто от страните на съда за печене. 
  10. Извадете втората част от тесто от хладилника. Разточете кора с дебелина 3-4 mm. Нарежете я на ленти с ширина 2 см. Наредете лентите във вид на решетка, като лентите е добре да се застъпват. Има значение при изпичането, а и при рязането. (Аз не го направих, но после осъзнах грешката си. Просто подредих лентите без да ги преплитам). Отстранете излишното тесто. Прищипете двете тестени кори.  
  11. Поръсете с орехи повърхността на пая.
  12. Изпечете пая в предварително загрята фурна на 200 °С около 50 мин до 1 час.
  13. Изсипете соса от ябълките, ако има такъв.
  14. Оставете пая да изстине напълно преди да го наречете и сервирате.
Може да го поръсите с пудра захар и да го сервиране със сладолед или подсладена, бита сметана. 

Забележка:
Ако желаете може да сложете цялата кора върху плънката без да я решите на ленти. Добре защипете двете кори от тесто и направете разрези на горната кора за да излиза парата от плънката.



Няма коментари:

Публикуване на коментар