Необходими продукти:
======================
За тестото:
200 гр. Пудра захар
125 гр. Масло
1 яйце
500 гр. Брашно тип 500
100 ml. Прясно мляко
Щипка сол
За плънката:
200 гр. Захар
100 гр. Студена вода
1 кг. Ябълки (4 средно големи зелени ябълки. Може и друг вид сладко кисели, но сочни)
150 гр. Стафиди
1 - 2 с.л. канела
50 гр. Нарязани орехи
Начин на приготвяне:
=====================
- Разбийте пудрата захар с маслото. Прибавете яйцето. Разбийте сместа. Прибавете млякото и разбийте. Прибавете брашното с бакпулвера и щипка сол. Разбъркайте добре и омесете меко тесто върху добре набрашнена повърхност. Сложете го в купа. Покрийте го с капак или фолио. Оставете съда с тестото в хладилника за 40 - 50 мин. да стегне.
- Докато тестото си отпочива в хладилника, направете плънката. Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на кубчета.
- Карамелизирайте захарта и прибавете ябълките към него.
- Внимателно изсипете водата и задушете ябълките за 7-8 мин., като ги разбърквайте от време на време.
- Добавете стафидите и канелата. Разбъркайте и продължете да задушаване още 5-6 мин.
- Махнете съда с ябълково-стафидената смес от котлона. Отцедете, ако има сос и оставете плънката да изстине.
- Извадете тестото от хладилника. Отделете 1/3 част от него. Оставете я в хладилника. От по-голямата част върху обилно набрашнена повърхност разточете лист с дебелина 3-4 mm и диаметър по-голям от съда за печене, така че да можете да покриете стените на съда.
- Намажете с мазнина съда в който ще печете пая и го напудрете с брашно. Изтръскайте излишното брашно.
- Изсипете напълно изстиналата плънка. Отстранете излишното тесто от страните на съда за печене.
- Извадете втората част от тесто от хладилника. Разточете кора с дебелина 3-4 mm. Нарежете я на ленти с ширина 2 см. Наредете лентите във вид на решетка, като лентите е добре да се застъпват. Има значение при изпичането, а и при рязането. (Аз не го направих, но после осъзнах грешката си. Просто подредих лентите без да ги преплитам). Отстранете излишното тесто. Прищипете двете тестени кори.
- Поръсете с орехи повърхността на пая.
- Изпечете пая в предварително загрята фурна на 200 °С около 50 мин до 1 час.
- Изсипете соса от ябълките, ако има такъв.
- Оставете пая да изстине напълно преди да го наречете и сервирате.
Може да го поръсите с пудра захар и да го сервиране със сладолед или подсладена, бита сметана.
Забележка:
Ако желаете може да сложете цялата кора върху плънката без да я решите на ленти. Добре защипете двете кори от тесто и направете разрези на горната кора за да излиза парата от плънката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар