понеделник, 19 февруари 2018 г.

Ябълков сладкиш



Необходими продукти:
======================

3 средно големи ябълки по възможност кисели или сладко-кисели
1 голяма с.л. канела
50 гр. кафява захар
100 гр.  нарязани на дребно орехи (около 1 ч.ч.)
225 - 300 гр. бяло брашно за хляб
5 гр. бакпулвер (1/2 пакетче)
щипка сол
175 ml олио
125 гр. бяла кристална захар
3 яйца
2 пакета ванилия
2 с.л. кисело мляко
1/2  портокал сока му
50 гр. (шепа стафиди) - накиснете ги в топла вода предварително
настъргана кора от лимон (или лимонова есенция)
Настъргана кора от портокал



Начин на приготвяне:
=====================

  1. Разбийте добре яйцата с бялата кристална захар. Добавете олиото и  ванилията. Разбийте добре. Прибавете настъргана кора на 1 лимон и част от кората на портокал. Разбъркайте. Прибавете 2 с.л. кисело мляко. Разбъркайте.
  2. Прибавете постепенно пресятото брашно смесено с щипка сол и бакпулвера. Разбъркайте добре.
  3. Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета.
  4. Поръсете захарта, стафидите и канелата върху кубчетата ябълки и ги разбъркайте добре.
  5. Изсипете 1/2 от кексовото тесто в намазан с олио и набрашнен съд за печене или може да използвате хартия за печене, която също намажете с олио или масло.
  6. Внимателно разпределете 1/2 част от ябълките върху тестото. Поръсете половината от орехите.
  7. Върху тях изсипете втората част от тестото. 
  8. Върху него разпределете втората част от ябълките и стафидите.
  9. Поръсете най-отгоре останалите орехи.
  10. Загрейте Фурната на 200 °С. Печете около 1 час докато ябълките и тестото придобият златист загар. Може да проверите с клечка за зъби дали тестото е добре изпечено. Клечката трябва да излезе суха.
  11. Извадете съда от фурната. Оставете сладкиша да изстине и след 1 час може да го прехвърлите върху чиния или съд за сервиране на сладкиши. 
  *** Аз използвам кръгла форма за печене на сладкиши или кексове с освобождаваща се пружина. Използвала съм и тавичка.

Сладкиша по желание може да го напудрите с пудра захар, да го гарнирате с филирани бадеми или с бита сметана, сладолед и т.н. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар